Роль сім’ї у збереженні психічного здоров’я дитини в умовах війни

Чи впорається дитина зі стресом війни?

Мабуть, усі українські батьки сьогодні замислюються, як усе те, що бачить, чує, переживає протягом цієї війни їхня дитина, відіб'ється на її подальшому житті. З одного боку, стрес може бути дійсно руйнівним. У нещодавній публікації European Child and Adolescent Psychiatry йдеться про серйозний вплив війни на дітей: підвищення ризику розвитку ПТСР (постравматичний стресовий розлад), депресії, тривожних станів, широкі наслідки для здоров'я в цілому.

З іншого боку, психологи радять не впадати у відчай через "вкрадене" дитинство. Батьківська любов та обізнаність, як діяти, здатні створити сприятливу атмосферу, яка буде сильнішою за всі жахи війни. Дитяча психіатриня, психотерапевтка в Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі Наталія Масяк співпрацює з благодійним фондом "Голоси дітей" та має великий досвід роботи з дітьми війни. Вона зазначає:

"З нашого досвіду і за результатами світових досліджень (Fernando and Ferrari 2013, Jones 2013) можу з упевненістю сказати: далеко не всі діти з досвідом війни матимуть ознаки значного стресу чи ПТСР. Орієнтовно 7 з 10 дітей впораються зі стресом самотужки. Опірність дітей часто значно вища, ніж може здаватися. Тому не поспішайте з висновками, мовляв, дитину "поламала" війна. На стресостійкість, а відтак фізичне та ментальне здоров'я дитини впливає низка факторів. Частина з них зовнішні: інтенсивність та тривалість травмувальної події, можливість відновлювати свій ресурс (сон, їжа, відпочинок, гра), психосоціальне оточення, вміння дорослих підтримати тощо. Також є внутрішні чинники: особливості характеру дитини, сформовані психологічні стратегії протидії стресу, стан психічного здоровʼя до травматичної ситуації та інші. На деякі з цих факторів батьки вплинути не можуть, та багато що в наших силах".

Детально можна ознайомитись за посиланням :

Як зберегти фізичне та ментальне здоров'я дитини під час війни: досвід провідних психологів – Рубрика (rubryka.com)

Дякуємо автору : Наталія Масяк ( дитяча психіатриня, психотерапевтка в Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі )

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування